Συνταγές

Μουστοκούλουρα αφράτα με κανέλλα

Φτιάχνουμε μουστοκούλουρα αφράτα με κανέλλα, κακάο και σπιτικό μούστο. Εποχιακό κουλουράκι που μπορούμε να το φτιάχνουμε φυσικά όλο το χρόνο. Τόσο αφράτο σαν τα αγοραστά αλλά πολύ πιο όμορφα γιατί είναι σπιτικά.

Για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα αφράτα με κανέλλα θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά:

Υλικά: 

  •  1100 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού σπιτικό μούστο ή πετιμέζι
  • 1 φ.τ. αραβοσιτέλαιο
  • ½ φ.τ. ζάχαρη
  • 1 φ.τ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1½ κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
  • 2 κ.γ. κανέλλα σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλλο σκόνη
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. κακάο
  • σουσάμι για επικάλυψη

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο και τα χτυπάμε με μίξερ ή με σύρμα να ενσωματωθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπιτικό μούστο ή το πετιμέζι και το μοσχοκάρυδο.

Για το πως θα φτιάξουμε σπιτικό μούστο και πετιμέζι διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο μας μουσταλευριά με σπιτικό μούστο. Μπορούμε να κάνουμε αρκετή ποσότητα μιας και είναι η εποχή που βρίσκουμε άφθονο σταφύλι σε όποια ποικιλία μας αρέσει. Έτσι θα έχουμε όλο το χρόνο τη δυνατότητα να φτιάχνουμε αυτά τα υπέροχα γλυκίσματα και όχι μόνο.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ’ το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα, μαζί με την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το κακάο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο-λίγο ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε στρογγυλά ή ότι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ή στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ταψιά.

Αν θέλουμε με σουσάμι τα μουστοκούλουρα τα βουτάμε ένα-ένα σε πιάτο που έχουμε βάλει σουσάμι και τα τοποθετούμε στο ταψί. Φυσικά μπορούμε πιο απλά να τα πασπαλίσουμε με το σουσάμι αφού τα τοποθετήσουμε στο ταψί.

Ψήνουμε τα κουλούρια στις αντιστάσεις, στους 200°C για 20′ – 25′ περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Προσέχουμε να μην τα ψήσουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά.

Επίσης διατηρούνται για πολλές μέρες εάν τα αν τα βάλουμε σε μπολ που κλείνουν αεροστεγώς.

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!