Συνταγές

Μουσταλευριά με σπιτικό μούστο, νισεστέ και σιμιγδάλι

Written by Greek-Visions

Φτιάχνουμε μουσταλευριά με σπιτικό μούστο, σιμιγδάλι και νισεστέ (corn flour) μια συνταγή που συναρπάζει με την βελούδινη υφή της και τη γεύση της.

Για να φτιάξουμε μουσταλευριά με σπιτικό μούστο θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

Υλικά:

  • χυμό από 3 κιλά ώριμα γερά σταφύλια της αρεσκείας μας
  • 6 κοφτές κ.σ. νισεστέ
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 6-7 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • σουσάμι, κανέλλα, καρύδι χοντροκομμένο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Επιλέγουμε ώριμα και γερά σταφύλια. Τα πλένουμε και μαδάμε τις ρόγες. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και στη συνέχεια σε ένα σουρωτήρι ή αποχυμωτή βγάζουμε το χυμό τους. Σουρώνουμε το χυμό σε τουλπάνι ή καθαρή πετσέτα κουζίνας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου μείνει ο μισός χυμός.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 2-3 ώρες και μετά σουρώνουμε σε καθαρή πετσέτα ή γάζα.

Μετράμε 4 ποτήρια μούστο και βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 3 εξ αυτών. Το τέταρτο θα το κρατήσουμε για να διαλύσουμε το νισεστέ.

Τον υπόλοιπο μούστο μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα είτε να τον αποθηκεύσουμε στο ψυγείο σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Φυσικά μπορούμε να τον ξαναβράσουμε για να φτιάξουμε πετιμέζι.

Το τέταρτο ποτήρι μούστου το βάζουμε σε ένα μπολάκι διαλύουμε το νισεστέ και προσθέτουμε και το σιμιγδάλι. Αν θέλετε να είναι γλυκειά η μουσταλευριά, προσθέτετε 6-7 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή προσθέτετε 3-4 κουταλιές μέλι. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα συστατικά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια μούστο και τοποθετούμε στην εστία της κουζίνας σε δυνατή φωτιά έως έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις γίνει αυτό, χαμηλώνουμε στο μισό την εστία μας και προσθέτουμε το μίγμα νισεστέ-σιμιγδαλιού. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς μερικά λεπτά έως ότου αρχίζει να πήζει η μουσταλευριά μας.

Όταν αρχίζει να πήζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, την κατεβάζουμε από την φωτιά.

Στο σημείο αυτό δοκιμάζετε για να δείτε αν είναι όσο γλυκειά την θέλετε. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγη ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι.

Αν θέλετε μπορείτε σε αυτό το στάδιο να ρίξετε μερικά καρύδια ψιλοκομμένα και να ανακατέψετε την μουσταλευριά.

Την μοιράζουμε σε πιάτα ή μπολάκια και ρίχνουμε κανέλλα και σουσάμι απά πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά την βάζετε στο ψυγείο αν την προτιμάτε παγωμένη.

Μια εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος:

Βάζετε τη μουσταλευριά σε αντικολλητική φόρμα του κέικ. Στην περίπτωση αυτή ρίχνετε καρύδια, σουσάμι, κανέλλα στον πάτο της φόρμας, την μουσταλευριά και πασπαλίζετε με κανέλλα, σουσάμι και καρύδια.

Όταν την ξεφορμάρετε, μπορείτε να ρίξετε και λίγο πετιμέζι από πάνω. Θα δώσει μια ξεχωριστή γεύση και γλυκύτητα.

Μπορείτε να φτιάξετε και τη συνταγή μας για το ζουμερό κέικ με μπανάνα και ροδάκινο.

About the author

Greek-Visions

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!