Ισλί γεμιστά μελομακάρονα (İşli) με καρύδι

Ισλί γεμιστά μελομακάρονα (İşli

Φτιάχνουμε ισλί γεμιστά μελομακάρονα με καρύδι, ζάχαρη και κανελλογαρίφαλλο. Μια ξεχωριστή πολίτικη συνταγή για παραδοσιακά γλυκά με σιρόπι.

Για να φτιάξουμε ισλί γεμιστά μελομακάρονα (İşli), θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια λάδι ή βούτυρο (ή και τα δύο μισό-μισό)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 11/2 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι με 21/2 κουταλάκια σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι (περίπου)

Για τη γέμιση:

  • 250 γραμμάρια ψιλοκομμένη καρυδόψυχα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα σκόνη
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε multi ή μπλέντερ την καρυδόψυχα και θρυμματίζουμε γυρνώντας το διακόπτη 2-3 φορές από 4-5’’ κάθε φορά, για να μην το κάνουμε σκόνη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το καρύδι, τη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι ή/και το βούτυρο, τη ζάχαρη και κρατώντας το χυμό πορτοκαλιού πάνω από τη λεκάνη μας προσθέτουμε τη σόδα.

Ανακατεύουμε (το κρατάμε πάνω απ’ τη λεκάνη μας επειδή η σόδα θα αφρίσει με το χυμό, θα αρχίσει να χύνεται).

Αφού διαλυθεί καλά η σόδα ρίχνουμε το μίγμα μας κι αυτό στη λεκάνη και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη χωρίς να διαλύεται.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και το ανοίγουμε στη παλάμη μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα κύκλο με διάμετρο όσο είναι η παλάμη μας.

Ετοιμαζόμαστε να τα γεμίσουμε όπως περιγράφουμε παρακάτω:

Με ένα κουταλάκι παίρνουμε από το μίγμα καρυδιού και τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης με προσοχή να μην απλωθεί πολύ και δεν κλείσει το ζυμάρι.

Το αποτέλεσμα που θα έχουμε είναι ένα τρίγωνο το οποίο το επιτυγχάνουμε κατά τον εξής τρόπο:

Πιάνουμε το ζυμάρι μας τα άκρα από περίπου στο κέντρο του κύκλου και κλείνουμε με τα δάκτυλά μας ώστε να ενωθεί.

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση και στο υπόλοιπο κομμάτι που μένει ενώνοντάς το με το πρώτο κλείσιμο.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε όλη τη ζύμη και στρώνουμε σε ταψί με τις ενώσεις προς τα κάτω.

Τοποθετούμε τα ισλί μας στο ταψί, “κεντάμε” την επιφάνειά τους, είτε με το ειδικό εργαλείο γαι τα ισλί, είτε με δύο πηρουνάκια “τσιμπώντας” την επιφάνεια σε κάθε ισλί.

Τελειώνοντας, τοποθετούμε το ταψί μας σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180-200oC και ψήνουμε μέχρι να σκουρήνει η επιφάνεια.

Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη ή ένα ταψί να κρυώσουν και συνεχίζουμε να ψήνουμε τα επόμενα.

Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμό μας τα σιροπιάζουμε ως εξής:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 φλυτζάνια ζάχαρη και 2 νερό, 1 φλούδα λεμονιού και 1 ξυλαράκι κανέλλα.

Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι μας περίπου 10-15′ και αρχίζουμε να τοποθετούμε τα ισλί για 4-5′ από κάθε μεριά και τα βγάζουμε τοποθετώντας τα σε πιατέλα.

Συνεχίζουμε και μόλις αρχίσει να πήζει το σιρόπι μας, προσθέτουμε νερό περίπου 1 φλυτζάνι.

Μόλις αρχίσει πάλι ο βρασμός, συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα ισλί μας. Σε κάθε στρώση από τα μελωμένα ισλί μας, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε τα Ισλί γεμιστά μελομακάρονα (İşli) να μην είναι αφράτα, αλλά προτιμάτε μια πιο σφιχτή εκδοχή, τότε αντικαθιστούμε το χυμό με τη σόδα με 1 νεροπότηρο αλυσίβας (σταχτόνερο).

Σ’ αυτή την περίπτωση πριν σιροπιαστούν θα πρέπει να τρυπήσετε την επιφάνεια με μια χοντρή βελόνα (τη λεγόμενη σακοράφα) για να μπορέσει να σιροπιαστεί το ισλί.

About The Author

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Related posts

Leave a Reply