Μπακλαβά με φρέσκο βούτυρο και φυστίκια αιγίνης

μπακλαβά με φρέσκο βούτυρο

Φτιάχνουμε εύκολα μπακλαβά με φρέσκο βούτυρο. Θα ευωδιάσει η κουζίνα μας και η λαχταριστή γέμιση και το τραγανό φύλλο το κάνει απίστευτα εντυπωσιακό!

Για να φτιάξουμε μπακλαβά με φρέσκο βούτυρο θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
  • 1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. φιστίκι Αιγίνης
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλλα σκόνη, ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 3 βανίλιες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • Φλούδα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 2 ξυλαράκια κανέλλας & περίπου 10 ξυλαράκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε multi ή μπλέντερ το φιστίκι και το θρυμματίζουμε γυρνώντας το διακόπτη 2-3 φορές από 4-5’’ κάθε φορά, για να μην το κάνουμε σκόνη.

Βάζουμε σε ένα μπολ το φιστίκι, τη φρυγανιά, 1φλυτζάνι ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη και ανακατεύουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, τα ξύλα κανέλλας και γαρύφαλλου, τις βανίλιες και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Λειώνουμε το βούτυρο και αφού αλείψουμε το ταψί, αρχίζουμε να στρώνουμε τα 2/3 από τα φύλλα μας τοποθετώντας τα ένα-ένα αλείφοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με το βούτυρο.

Μόλις ολοκληρώσουμε το στρώσιμο της βάσης, τοποθετούμε το μίγμα φιστικιού και τοποθετούμε τα φύλλα που περισσεύουν προς το κέντρο.

Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία του γλυκού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία στρωσίματος των υπόλοιπων φύλλων και τελειώνοντας αυτή τη φορά γυρνάμε τα φύλλα προς τα έξω ώστε να «κλείσουμε» τη γέμιση μέσα στα φύλλα.

Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι στο σχήμα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό και το τοποθετούμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στο δεύτερο ράφι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε και αμέσως ρίχνουμε το σιρόπι.

Για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε τα κομμάτια με τριμμένο φιστίκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σημείωση: Για να διατηρηθεί τραγανό το φύλλο επιλέγουμε ή το γλυκό μας ή το σιρόπι να είναι κρύο.

Αφού το σιροπιάσουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

About The Author

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Related posts

Leave a Reply