Η Shakshuka είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής, το οποίο συνδυάζει αυγά μαγειρεμένα σε σάλτσα από ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και διάφορα μπαχαρικά.
- Prep Time5 min
- Cook Time35 min
- Total Time40 min
- Cuisine
- Middle Eastern
- North Africa
- Tunisia
- Course
- Breakfast
- Main Course
Συνταγή για: Αυγά Shakshuka
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα ή καγιέν (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες σε κύβους
- 4 αυγά
- Φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
- Φέτα τυρί (προαιρετικά)
Προετοιμασία για αυγά Shakshuka:
1
Προετοιμασία των λαχανικών:
- Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες.
- Ψιλοκόψτε τις σκελίδες σκόρδου.
Μαγείρεμα λαχανικών:
2
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθήκη σκόρδου και μπαχαρικών:
3
- Προσθέστε το σκόρδο στο τηγάνι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μυρίσει.
- Προσθέστε το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, την καυτερή πάπρικα (αν χρησιμοποιείτε), το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά να ενσωματωθούν τα μπαχαρικά.
Μαγείρεμα ντομάτας:
4
- Προσθέστε τις ντομάτες σε κύβους και ανακατέψτε καλά.
- Μειώστε τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
Προσθήκη αυγών:
5
- Με μια κουτάλα, κάντε 4 μικρές “φωλιές” στη σάλτσα και σπάστε ένα αυγό σε κάθε “φωλιά”.
- Καλύψτε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήστε τα αυγά να μαγειρευτούν για 5-8 λεπτά, μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή υφή. Για πιο ρευστούς κρόκους, μαγειρέψτε για λιγότερο χρόνο.
Σερβίρισμα:
Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίστε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Αν επιθυμείτε, προσθέστε κομμάτια φέτας πάνω από τη shakshuka.
Συνοδεύστε και απολαύστε:
Σερβίρετε τη Shakshuka ζεστή, συνοδευόμενη από φρέσκο ψωμί ή πίτα.