Πολλοί θεωρούν ότι είναι χειμερινό φαγητό,αλλά είναι φαγητό όλου του χρόνου, ακόμα και τώρα το καλοκαίρι. Περιέχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας!
- Prep Time5 min
- Cook Time45 min
- Total Time50 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά:
- 300 γρ φακές μικρές
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη (400γρ) ή 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες +100γρ χυμό ντομάτας από χάρτινη συσκευασία
- 1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομματάκια
- 1 καρότο μικρό σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετική
- 1 κουταλιά ρίγανη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μπούκοβο προαιρετικό
Preparing the spices
1
Οι φακές δε χρειάζεται να μείνουν από το βράδυ στο νερό όπως τα άλλα όσπρια.Μπορούμε να τις βάλουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά και πετάμε το νερό. Έτσι βράζουν πιο γρήγορα και δεν προκαλούν δυσπεψία.
2
Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο, προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια, το καροτάκι,τη ρίγανη , φύλλα δάφνης ,το πιπέρι και αν θέλουμε ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδου.
3
Ρίχνουμε τις σουρωμένες φακές, ενώ προσθέτουμε ζεστό νερό στη κατσαρόλα ( ποτέ κρύο γιατί σκληραίνουν) το νερό να σκεπάζει τις φακές και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί πάντα ζεστό όμως.
4
Αφήνουμε να σιγοβράσει 40 λεπτά ,ρίχνουμε το αλάτι στο τέλος 5 λεπτά πριν κλείσουμε τη εστία , όταν έχουν ήδη αρχίσει και χυλώνουν.
5
Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το είδος ,το μέγεθος της φακής και τη ποσότητα. Όμως αξίζει η αναμονή, το άρωμα τους γεμίζει όλο το σπίτι και η γεύση τους είναι μοναδική! Θα το καταλάβατε αν τις φτιάξετε όπως εγώ!
Σερβίρετε με λίγο ξύδι ή λεμόνι ή και σκέτες! Συνοδεύονται με ελιές, τυρί φέτα ή καπνιστό λουκάνικο ή παστή ρέγκα , λακέρδα ή με ότι συνηθίζετε να τις τρώτε! Καλή σας απόλαυση!