Συνταγές

Πιτάκια Σαμόσα (samosa) με κιμά

Μιας που μου την ζητήσατε όταν την είδατε σε δημοσίευση μου στο facebook θα σας δείξω πως να κάνετε πιτάκια σαμόσα (samosa/samosas). Μια εύκολη σχετικά συνταγή που την φτιάχνουν και οι Ινδοί, αλλά στην δική μου περίπτωση την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Αν και δεν ήταν από την Ινδία… τα έφτιαχνε σαν και αυτούς. Πάμε να δούμε τώρα τι υλικά θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τα samosa.

Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να προμηθευτείτε με αρκετά μπολ αλλά και σπάτουλα μαγειρικής που θα σας βοηθήσει κατά το ψήσιμο.

 

Υλικά:

  • μισό κιλό χοιρινό κιμά
  • 1 κ.σ σπόρους κόλιανδρου
  • μια πατάτα
  • μισό φλιτζάνι αρακά της αρεσκείας σας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • λίγο λάδι (ελαιόλαδο)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • μια καυτερή πιπεριά καυτερή τριμμένη της αρεσκείας σας
  • λίγες σταγόνες κρασί
  • μισό ποτήρι νερό
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • δύο χοντρά φύλλα για τις πίτες
  • 1 κ.γ σπόροι κύμινο
  • μισή κουταλιά γλυκού κουρκουμά
  • χυμό και ξύσμα από λεμόνι
  • λίγη πάπρικα
  • ρίγανη
  • δυόσμο
  • 1 αυγό
  • μισή κουταλιά τζίντζερ

Για συνοδευτικό μπορείτε να φτιάξετε και σως γιαουρτιού:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • ελαιόλαδο
  • 1 γ.κ πάπρικα
  • ελαιόλαδο
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ κάρυ

Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό και ανοίξτε το μάτι της κουζίνας, ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κυβάκια ή σε κομματάκια (πάχος ένα-δύο δάκτυλα). Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι σας αλατοπιπερώστε. Στην συνέχεια προσθέστε το χοιρινό και ομοιόμορφα τρίψτε όσα μπαχαρικά έχουν προαναφερθεί στα υλικά. Φυσικά η σκελίδα σκόρδου θα πρέπει να είναι ψιλοκομμένη πριν την ρίξετε.

Τρίψτε το καρότο και ετοιμάστε το ξύσμα και χυμό λεμονιού. Ρίξτε τα και αυτά στο τηγάνι και μετά από δύο με τρία λεπτά βάλτε και τις πατάτες. Ανακατέψτε καλά και όταν αρχίσει να “δένει” τότε σβήστε με λίγες σταγόνες κρασιού. Όταν εξατμιστεί το κρασί τότε βάλτε και την ζάχαρη και το νερό. Βάλτε και τον αρακά, τον μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατέψτε για μια ακόμη φορά.

Βέβαια θα μπορούσατε να βάλετε πρώτα τον αρακά και μετά να σβήσετε με κρασί, γίνεται και με αυτό τον τρόπο. Αλλά εγώ επιλέγω το παραπάνω τρόπο, αναμείνετε 10-20 λεπτά μέχρι να γίνει και μετά κλείστε την φωτιά.

Σαμόσα Πιτάκια

Μιας και τελειώσαμε την προετοιμασία για την γέμιση ώρα να φτιάξουμε τα πιτάκια σαμόσα μας. Πάρτε ένα άλλο τηγάνι και βάλτε σπορέλαιο και ανοίξτε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα πάρτε τα φύλλα και κόψτε τα σε ανάλογο μέγεθος για να φτιάξετε τα “τρίγωνα” για να γεμίσουμε τα samosa. Σε ένα μπολ σπάστε το αυγό και αραιώστε το με νερό (πολύ λίγο νερό). Αλείψτε με ένα πινέλο το φύλλο που ετοιμάζετε για τα πιτάκια και στην συνέχεια με ένα πιρούνι αρχίστε να γεμίζετε το κάθε τρίγωνο. Μην βάλετε πολύ γέμιση για αποφύγετε διάφορα ατυχήματα την ώρα που θα τα βάλετε στο τηγάνι, π.χ να σας ανοίξει το πιτάκι την ώρα που θα το γυρνάτε.

Κλείστε το τρίγωνο με ένα άλλο τριγωνικό φύλλο από πάνω και πιέστε στις άκρες του με ένα πιρούνι για να “δέσει”. Επαναλάβετε την διαδικασία για όσα πιτάκια σαμόσα θα βγουν. Βάλτε τα με μια σπάτουλα στο τηγάνι με το σπορέλαιο που ετοιμάσατε ποιο πριν. Έπειτα γυρίστε τα ανά δύο λεπτά και από τις δύο πλευρές τους για να γίνουν καλά.

Πιτάκια σαμόσα στο τελείωμα τους

Όταν τα δείτε να είναι έτοιμα, δηλαδή να έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα όπως είναι και στην φωτογραφία ποιο πάνω βγάλτε το τηγάνι. Αν μαζέψανε πολύ λάδι και δεν τα θέλετε “μες το λάδι” μπορείτε να βάλετε σε ένα μεγάλο πιάτο ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και να τα σκουπίσετε ή ακουμπήσετε εκεί.

Συνοδεία με σως γιαουρτιού

Η συνοδεία αυτή έχει παρθεί σαν ιδέα από τον κύριο Άκη Πετρετζίκη καθώς ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα ταίριαζε ένα συνοδευτικό. Για την σως που φτιάχνει θα χρειαστείτε 3 μπολ και στο κάθε ένα από αυτά θα βάλετε περίπου 100 γραμμάρια γιαούρτι.

  • Στο πρώτο μπολ βάλτε ελαιόλαδο, κάρυ, πιπέρι, πάπρικα και αλάτι και ανακατέψτε καλά.
  • Στο δεύτερο μπολ βάλτε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και ανακατέψτε και αυτό.
  • Στο τρίτο και τελευταίο μπολ θα πρέπει να βάλετε σε ένα μπλέντερ το γιαούρτι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στην συνέχεια να το ρίξετε στο μπολ σας.

Και έτσι λοιπόν φτιάχνουμε τα σπιτικά πιτάκια σαμόσα που πολλοί αναρωτιούνται για το πως γίνονται. Τώρα αν έχετε καμιά άλλη ιδέα για το τι συνοδευτικό μπορεί να πηγαίνει καλύτερα θα χαρώ να ακούσω την γνώμη σας.

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
100%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 1 reviews
  1. Πιτάκια Σαμόσα με κιμά
    Πριν 4 χρόνια ανακάλυψα τη συνταγή σας , τα φτιάχνω συνέχεια . Είχα κάνει εγγραφή στη σελίδα σας και παρακολουθώ από τότε τις συνταγές και άλλα ενδιαφέροντα. Αποφάσισα όμως τώρα να αρχίσω να σας γράφω σε ότι έχω μαγειρεψει από αυτά που προτείνετε. Τα πιτάκια σαμόσα είναι η πιο πεντανόστιμη συνταγή σε πιτάκια που έχω δοκιμάσει. Τα πρωτοκανα με κιμά όπως ακριβώς τα γράφετε. Έκανα και με διάφορα χορταρικά (σπανάκι , πράσα, σέσκουλα), με τα αρωματικά φρέσκο κρεμμύδι μαϊντανό άνηθο και δυόσμο. Τα συνοδεύω πάντα με δική μου σως γιαουρτιού. Να είσαστε πάντα καλά να μας δίνετε τις προτάσεις και συνταγές σας! Σας ευχαριστώ πολύ!
    0

    0

    You have already voted!

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!