Συνταγές

Γαλακτομπούρεκο με φρέσκο βούτυρο

Φτιάχνουμε εύκολα και απλά γαλακτομπούρεκο με φρέσκο βούτυρο. Ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλύκισμα με κάποια ιδιαίτερη προσθήκη υλικών που το κάνει ξεχωριστό.

Για να φτιάξουμε γαλακτομπούρεκο με φρέσκο βούτυρο θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 5 λίτρα φρέσκο γάλα (γίδινο, πρόβειο ή βουβαλινό)
  • 3-4 αυγά
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια & 1 πορτοκάλι
  • Φλούδα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 6 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • Κανέλλα & γαρύφαλλο (ξύλο)
Εκτέλεση:

Βάζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα από λεμόνια και πορτοκάλι, 1/3 από τη ζάχαρη και τις 4 βανίλιες.

πρόβειο γάλα κατσικίσιο γάλα

Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο για να μην σβωλιάσει και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφού πήξει η κρέμα μας, κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά προσθέτουμε 2 κ.σ. από το βούτυρό μας και αφήνουμε να κρυώσει αφού την σκεπάσουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, τα ξύλα κανέλλας και γαρύφαλλου, τις 2 βανίλιες και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι (έχουμε αφαιρέσει τις φλούδες και τα ξύλα των μυρωδικών).

Μόλις κρυώσει η κρέμα μας, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Λειώνουμε το βούτυρο και αφού αλείψουμε το ταψί, αρχίζουμε να στρώνουμε τα 2/3 από τα φύλλα μας τοποθετώντας τα ένα-ένα αλείφοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με το βούτυρο. Μόλις ολοκληρώσουμε το στρώσιμο της βάσης, τοποθετούμε την κρέμα μας και γυρνάμε τα φύλλα προς το κέντρο.

φύλλο βηρυτού φρέσκο βούτυρο

Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία του γλυκού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία στρωσίματος των υπόλοιπων φύλλων και τελειώνοντας αυτή τη φορά γυρνάμε τα φύλλα προς τα έξω ώστε να «κλείσουμε» την κρέμα μέσα στα φύλλα. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι στο σχήμα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό και το τοποθετούμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στο δεύτερο ράφι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.

Για το σερβίρισμα, προαιρετικά πασπαλίζουμε τα κομμάτια με κανέλλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σημείωση: Για να διατηρηθεί τραγανό το φύλλο επιλέγουμε ή το γλυκό μας ή το σιρόπι να είναι κρύο. Αφού σιροπιάσουμε το γαλακτομπούρεκο το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε γάλα με όσο το δυνατόν πιο πολλά λιπαρά και το πλέον καταλληλότερο είναι το βουβαλινό γάλα.

βουβαλινό γάλα

Θα δώσει μια ιδιαίτερη και γευστικότατη νότα στο γαλακτομπούρεκο με φρέσκο βούτυρο που πραγματικά θα το απογειώσει.

Σε περίπτωση που θέλουμε μια πιο “light” έκδοση, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί το βούτυρο με μαργαρίνη και ένα όχι τόσο λιπαρό γάλα. Φυσικά το γευστικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο!

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!