Συνταγές

Κιμαδόπιτα με φύλλο σφολιάτας και κουκουνάρι

Κιμαδόπιτα με φύλλο σφολιάτας και κουκουνάρι

Φτιάχνουμε εύκολα κιμαδόπιτα με φύλλο σφολιάτας και κουκουνάρι, τραγανή και νοστιμότατη που μπορείτε να την φάτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Για να φτιάξουμε κιμαδόπιτα με φύλλο σφολιάτας θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά:
Υλικά:
  • 1 κιλό κιμά
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 κουταλιές σούπας φυτίνη
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμπόκι (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα σφολιάτα (1 συσκευασία)
  • 1 αυγό (προαιρετικό)
  • 150 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας (παρμεζάνα, γκούντα κ.λπ.)
  • Κρόκο για άλλειμα φύλλου
Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το κιμά σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να μαραθούν μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του.

Προσθέτουμε τη φυτίνη, το πιπέρι και αφήνουμε 2-3 να σωταριστεί ο κιμάς και να πάρει ομοιόμορφο χρώμα παντού.

Σβήνουμε με το κρασί και τ’ αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε πελτέ, κουκουνάρι, καλαμπόκι, αλάτι και 1 με 1 1/2 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα μας και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει το ζουμί του.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά το μίγμα και αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία. Προσθέτουμε το αυγό ή το τυρί μαζί με το μαϊντανό, ώστε να δέσει το μίγμα στην πίτα μας και ανατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.

Ανοίγουμε τη συσκευασία της σφολιάτας μας, την οποία θα την έχουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε και τοποθετούμε το ένα κομμάτι της σε βουτυρωμένο ή σε αντικολλητικό ταψί.

Βάζουμε το μίγμα του κιμά, το απλώνουμε προσεκτικά να καλύψει το φύλλο μας εκτός από τις άκρες περιμετρικά.

Αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγού και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας τα φύλλα να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.

Αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο ή με ότι άλλο θέλουμε.

Χαράζουμε την επιφάνεια του φύλλου σε ότι σχήμα θέλουμε να σερβίρουμε την πίτα μας.

Τοποθετούμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180οC μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε ελάχιστα λεπτά να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυγό, εναλλακτικά μπορούμε να αλείψουμε με γάλα την επιφάνεια της πίτας.

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Leave a Comment