Συνταγές

Πώς να φτιάξετε σπιτικά γλασέ ντόνατς

Το να φτιάξετε σπιτικά γλασέ ντόνατς είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Έτοιμα σε περίπου 2 ώρες, αυτά τα λουκουμάκια από το αγαπημένο σας αρτοποιείο, αλλά φτιάχνονται στην άνεση του σπιτιού σας. Για επιτυχία σε ντόνατ, ακολουθήστε τις βήμα προς βήμα φωτογραφίες μου, χρήσιμες συμβουλές επιτυχίας και αλάνθαστη συνταγή. Χρησιμοποιώντας την ίδια ζύμη για ντόνατς, μπορείτε να δημιουργήσετε και άλλα αρωματικά παγωμένα ντόνατς!

Με αυτή την χαρακτηριστική αρτοποιητική γεύση και υφή, τα ντόνατς από ένα κατάστημα ντόνατς είναι απίστευτα νόστιμα και απολαυστικά. Όταν δεν μπορείτε να μαζέψετε τα αγαπημένα σας ντόνατς, γιατί να μην τα φτιάξετε στο σπίτι; Αποτελούσαν πάντα μια συνταγή λίστας κουβά ψησίματος για μένα και σήμερα κάνουμε επιτέλους μια βαθιά βουτιά σε σπιτικά ντόνατς —τηγανητά, ζαχαρούχα, ντεμοντέ και ανακουφιστικά. Είναι τόσο διασκεδαστικό να μπορείς να τα φτιάχνεις από την αρχή χωρίς να αφήνεις τις ανέσεις του σπιτιού. Υπάρχουν πολλά να καλύψουμε σήμερα, οπότε ας ξεκινήσουμε.

Αυτά τα σπιτικά γλασέ ντόνατς είναι:

Μαλακά και γλυκά

Αρωματισμένο με λίγο μοσχοκάρυδο

Εντελώς από την αρχή

Έτοιμο σε περίπου 2 ώρες (το μεγαλύτερο μέρος είναι χρόνος ανόδου!)

Ένα διασκεδαστικό και νόστιμο έργο για το Σαββατοκύριακο Ιδανικό για κοινή χρήση

Τα καλύτερα υλικά για χρήση για σπιτικά ντόνατς

Χρησιμοποιούμε μια απλή ζύμη για τα σημερινά ντόνατς. Χρειάζεστε μόνο μερικά συστατικά για να ξεκινήσετε.

Γάλα: Το υγρό ενεργοποιεί τη μαγιά. Το πλήρες γάλα είναι απαραίτητο για την πιο τρυφερή ζύμη—ή μπορείτε να δοκιμάσετε βουτυρόγαλα. Τα γάλατα με χαμηλά λιπαρά ή τα μη γαλακτοκομικά λειτουργούν ελάχιστα, αλλά τα ντόνατς δεν είναι τόσο γευστικά ή πλούσια.

Μαγιά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενεργή ξηρή μαγιά ή στιγμιαία μαγιά. Εάν χρησιμοποιείτε μαγιά στιγμιαίας μαγιάς, ο χρόνος ανύψωσής σας θα είναι λίγο μικρότερος.

Ζάχαρη: Η ζάχαρη γλυκαίνει τα ντόνατς, αλλά επίσης τροφοδοτεί τη μαγιά, αυξάνει τη δραστηριότητά της και μαλακώνει τη ζύμη. Αυγά: Τα αυγά παρέχουν δομή και γεύση.

Βούτυρο: Το λιωμένο βούτυρο υπόσχεται ενισχυμένη γεύση.

Αλάτι & Εκχύλισμα Βανίλιας: Και τα δύο προσθέτουν γεύση. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας.

Μοσχοκάρυδο: Λίγο μοσχοκάρυδο είναι το μυστικό συστατικό για αυτή τη ζεστή, ανακουφιστική γεύση αρτοποιίας. Αν έχετε φτιάξει ποτέ τα μάφιν μου με τσιπ σοκολάτας, ξέρετε ότι προσθέτει μια απολαυστική ποπ γεύση!

Αλεύρι: Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι η δομή της ζύμης. Θα μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε όλο και περισσότερο αλεύρι καθώς ανακατεύετε τη ζύμη, αλλά μην το κάνετε.

Θέλετε μια πολύ μαλακή, μαξιλαροζύμη για μαλακά, μαξιλάρια ντόνατς. Η ζύμη μπορεί ακόμα να είναι ελαφρώς κολλώδης. Όταν ζυμώνετε, χρησιμοποιήστε επιπλέον αλεύρι στα χέρια και στην επιφάνεια εργασίας.

Επισκόπηση: Πώς να φτιάξετε γλασέ ντόνατς Επιτρέψτε μου να σας καθοδηγήσω στη διαδικασία για να καταλάβετε τι κάνετε. Τα σπιτικά ντόνατς φαίνονται λίγο τρομακτικά, αλλά σας διαβεβαιώνω — στην πραγματικότητα δεν είναι!

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Η ζύμη ενώνεται με ένα μίξερ. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη ζύμη με το χέρι, αλλά απαιτεί λίγο μυ του χεριού. Αφού ενωθεί η ζύμη στον κάδο του μίξερ, τη ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.

Σε σχετικά ζεστό περιβάλλον, η ζύμη φουσκώνει σε περίπου 90 λεπτά. Χτυπάμε τη ζύμη για να απελευθερωθεί ο αέρας. Τυλίξτε και κόψτε σε ντόνατς. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1/2 ίντσας. Κόψτε τα ντόνατ χρησιμοποιώντας ένα κόφτη ντόνατ 3-3,5 ιντσών.

Στρώνουμε 1-2 φύλλα ψησίματος με λαδόκολλα ή ταψί σιλικόνης. Τοποθετήστε ντόνατς (και τρύπες για ντόνατς!) στο ταψί με επένδυση, στη συνέχεια σκεπάστε ελαφρά και αφήστε τα να ξεκουραστούν καθώς ετοιμάζετε το λάδι.

Ετοιμάστε το λάδι. Χρησιμοποιώντας ένα δοχείο βαρέως τύπου και ένα θερμόμετρο λαδιού, θερμαίνετε το λάδι στους 375°F (191°C). Τοποθετήστε μια σχάρα ψύξης πάνω από ένα άλλο ταψί.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες. Δουλεύοντας με 2-3 λουκουμάδες τη φορά, μαγειρέψτε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Αφαιρέστε προσεκτικά από το λάδι και τοποθετήστε το σε προετοιμασμένη σχάρα.

Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ντόνατς. (Δείτε τη σημείωση της συνταγής μου σχετικά με το να κάνω τις τρύπες για ντόνατ.) Φτιάξτε το γλάσο. Βουτάμε κάθε ζεστό ντόνατ στο γλάσο και καλύπτουμε και τις δύο πλευρές. Μετά από περίπου 20 λεπτά, το γλάσο θα δέσει.

Στρώνουμε τα ντόνατς σε δύο φύλλα ψησίματος, στη συνέχεια σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν καθώς ζεσταίνεται το λάδι. Ρίξτε ένα ή 2 λίτρα λάδι σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή ολλανδικό φούρνο. Πιέστε τον βαρύ πάτο γιατί αυτό το λάδι ζεσταίνεται!! Μαγειρέψτε δύο ντόνατς κάθε φορά, μόνο περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Βουτήξτε κάθε ζεστό ντόνατ σε ένα απλό γλάσο 3 συστατικών—μόνο γάλα, ζάχαρη ζαχαροπλαστικής και εκχύλισμα βανίλιας. Ψάχνετε για άλλες γεύσεις; Δοκιμάστε τα παγάκια φράουλας, σοκολάτας και βανίλιας σε αυτά τα σπιτικά παγωμένα ντόνατς.

Περιγραφή

Τα σπιτικά γλασέ ντόνατς φτιάχνονται πιο εύκολα από όσο νομίζετε! Για καλύτερη επιτυχία, αφιερώστε χρόνο και διαβάστε τη συνταγή πριν ξεκινήσετε.

Συστατικά

1 φλιτζάνι (240 ml) πλήρες γάλα, θερμασμένο στους περίπου 110°F (43°C)*

1 κουταλιά της σούπας δραστική ξηρή μαγιά*

1/3 φλιτζάνι (65 g) κρυσταλλική ζάχαρη, μοιρασμένη 2 μεγάλα αυγά 6 κουταλιές της σούπας (85 g) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και ελαφρώς κρυωμένο 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 4 φλιτζάνια (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (με κουταλιές και ισοπεδωμένο),

συν περισσότερο όσο χρειάζεται 1 – 2 λίτρα φυτικό λάδι* Στιλβώ 2 φλιτζάνια (240 g) ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, κοσκινισμένη 1/3 φλιτζάνι (80 ml) κρέμα γάλακτος ή πλήρες γάλα (προτιμώ την κρέμα για πιο πηχτή σύσταση) 1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες Προετοιμάστε τη ζύμη: Χτυπήστε ελαφρά το ζεστό γάλα, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαζί στο μπολ του μίξερ σας που είναι εξοπλισμένο με γάντζο ζύμης ή εξάρτημα κουπιών. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να καθίσει για 5 λεπτά.

Το μείγμα πρέπει να είναι λίγο αφρισμένο από πάνω μετά από 5 λεπτά. Αν όχι, ξεκινήστε από την αρχή με νέα μαγιά. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και 2 φλιτζάνια (245 g) αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.

Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ με μια λαστιχένια σπάτουλα όπως χρειάζεται. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του μπολ, περίπου 2 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα πλαϊνά του μπολ.

Μην προσθέτετε όμως πολύ αλεύρι. Θέλετε μια ζύμη ελαφρώς κολλώδη. *Αν δεν έχετε μίξερ, μπορείτε να ανακατέψετε αυτή τη ζύμη με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα ή λαστιχένια σπάτουλα. Θα χρειαστεί λίγος μυς του χεριού!* Ζυμώνουμε τη ζύμη: Κρατάμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά ή ζυμώνουμε με το χέρι σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για 2 λεπτά.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει: Αλείφουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ με λάδι ή αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετούμε τη ζύμη στο μπολ, γυρνώντας τη να αλείψει όλες τις πλευρές με λάδι. Καλύψτε το μπολ με αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε σχετικά ζεστό περιβάλλον για 1,5-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Για μια μικρή μείωση του χρόνου φουσκώματος, δείτε την απάντησή μου στο Πού πρέπει να φουσκώσει η ζύμη; στον Οδηγό ψησίματος με μαγιά.) Σχηματίστε τα ντόνατς: Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τρυπήστε τη για να απελευθερωθεί ο αέρας. Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και απλώστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Εάν χρειάζεται, τρυπήστε ξανά για να απελευθερώσετε άλλες φυσαλίδες αέρα. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει πάχος 1/2 ίντσας. Χρησιμοποιώντας ένα κόφτη ντόνατ 3-3,5 ιντσών, κόψτε σε 12 ντόνατς. Εάν δεν μπορείτε να χωρέσετε 12, ξανακυλήστε τα υπολείμματα και κόψτε περισσότερα. *Αν δεν έχετε κουπάτ για ντόνατ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 μεγάλο + 1 μικρότερο κυκλικό κουπάτ για μπισκότα (το μεγάλο πρέπει να είναι περίπου 3 και 1/2 ίντσα).

Στρώστε το 1 ή 2 τα φύλλα ψησίματος με λαδόκολλα ή ταψάκια σιλικόνης. Τοποθετήστε ντόνατς και τρύπες για ντόνατ σε καθένα. (Μπορείτε ελεύθερα να πετάξετε τις τρύπες για ντόνατ αν θέλετε.) Καλύψτε χαλαρά και αφήστε το να ξεκουραστεί καθώς ζεσταίνετε το λάδι.

Θα σηκωθούν λίγο καθώς ξεκουράζονται. Τοποθετήστε μια σχάρα ψύξης πάνω από ένα άλλο ταψί. Ρίξτε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα βαρέως τύπου σε μέτρια φωτιά. Ζεστάνετε το λάδι στους 375°F (191°C). Προσθέστε 2-3 λουκουμάδες τη φορά και μαγειρέψτε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Αφαιρέστε προσεκτικά με μεταλλική σπάτουλα ή μεταλλική τρυπητή κουτάλα.

Φορέστε γάντια κουζίνας εάν πιτσιλίζει λάδι. Τοποθετήστε τα τηγανητά ντόνατς σε έτοιμη σχάρα. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ντόνατ και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τη φωτιά.* (Δείτε σημείωση για τρύπες για ντόνατ.) Φτιάχνουμε το γλάσο: Χτυπάμε όλα τα υλικά του γλάσου μαζί. Βουτήξτε κάθε ζεστό ντόνατ (μην περιμένετε να κρυώσει!) στο γλάσο, φροντίζοντας να στρώσετε και τις δύο πλευρές. Τοποθετήστε ξανά σε προετοιμασμένη σχάρα καθώς το περίσσιο γλάσο στάζει κάτω.

Μετά από περίπου 20 λεπτά, το γλάσο θα δέσει + θα σκληρύνει. ΕΝΑ Δ Τα ντόνατς απολαμβάνετε καλύτερα την ίδια μέρα. Μπορείτε να φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για 1-2 επιπλέον ημέρες.

Σημειώσεις Οδηγίες κατάψυξης: Προετοιμάστε τη συνταγή στο βήμα 5. Παγώστε ντόνατς σε σχήμα για έως και 3 μήνες. Την ημέρα που θα τους σερβίρετε, αφήστε τους λουκουμάδες να ξεπαγώσουν και να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 4-5 ώρες.

Τηγανίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τους τηγανητούς λουκουμάδες (χωρίς γλάσο). Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και μετά καταψύξτε για έως και 3 μήνες. Ξεπαγώστε στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου, στη συνέχεια ξαναζεσταθείτε όπως θέλετε (ο φούρνος μικροκυμάτων είναι υπέροχος) και βυθίστε στο γλάσο.

Οδηγίες για όλη τη νύχτα: Ολοκληρώστε τη ζύμη μέχρι το βήμα 3. Αντί να την αφήσετε να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον στο βήμα 4, τοποθετήστε τη σκεπασμένη ζύμη στο ψυγείο όλη τη νύχτα (8-12 ώρες). Το επόμενο πρωί βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί.

Η ζύμη θα φουσκώσει ελαφρά στο ψυγείο όλη τη νύχτα, οπότε η άνοδος το επόμενο πρωί δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Αφού σηκωθείτε, συνεχίστε με το βήμα 5. Ειδικά εργαλεία (συνδέσμοι συνεργατών): Ηλεκτρικός αναδευτήρας βάσης | Μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή ολλανδικός φούρνος | Θερμόμετρο υψηλής θερμότητας (μου αρέσει και αυτό το θερμόμετρο) | Κόφτης λουκουμάδων | Τα φύλλα ψησίματος | Ψάθες σιλικόνης ή χαρτί περγαμηνής | Σπάτουλα με μεταλλική τρυπητή | Ράφι ψύξης | Γυάλινο Μπολ | Σύρμα Τρύπες για ντόνατ: Προσθέστε τρύπες στο καυτό λάδι και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 30 δευτερόλεπτα, από κάθε πλευρά.

Γάλα: Το πλήρες γάλα είναι απαραίτητο για την πιο τρυφερή ζύμη—ή μπορείτε να δοκιμάσετε βουτυρόγαλα. Τα γάλατα με χαμηλά λιπαρά ή τα μη γαλακτοκομικά λειτουργούν ελάχιστα, αλλά τα ντόνατς δεν είναι τόσο γευστικά ή πλούσια.

Μαγιά: Αν χρησιμοποιείτε μαγιά στιγμιαίας μαγιάς, ο χρόνος ανύψωσής σας θα είναι λίγο μικρότερος. Ανατρέξτε στον Οδηγό μου για το Ψήσιμο με Μαγιά για απαντήσεις στις συνήθεις συχνές ερωτήσεις για τη μαγιά.

Λάδι: Η ποσότητα λαδιού εξαρτάται πραγματικά από το πόσο φαρδύ ή ύψος είναι η κατσαρόλα σας. Θέλετε λάδι να γεμίσει περίπου το 1/3 της κατσαρόλας. Χρησιμοποιώ λίγο περισσότερο από 1 λίτρο για τον ολλανδικό φούρνο μου 4 και 1/2 λίτρου.

Λάδι που περισσεύει: Μην ρίχνετε χρησιμοποιημένο λάδι στην αποχέτευση του νεροχύτη. Αφήστε το να κρυώσει, μετά αδειάστε το σε ένα άδειο δοχείο και πετάξτε το στα σκουπίδια ή ξαναχρησιμοποιήστε το.

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
100%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 1 reviews
  1. Σπιτικά γλασέ ντόνατς
    Αν σας πω ότι ακόμα τρέχουν τα σάλια μου τι θα πείτε; Ευτυχώς έχω ένα χειροποίητο έμβολο για λουκουμάδες που είχα πάρει πριν χρόνια από οδό Αθηνάς και έτσι τα έφτιαξα! Έκανα ποικιλίες δηλαδή με το γλάσο που προτείνεται, με γλάσο σοκολάτας και με μαρμελάδα φρούτα του δασους τρύπησαν με σύριγγα στη ψημένη ζύμη. . Λίγα απολα δηλαδή, μόνο που δεν υπήρχε ούτε ψυχουλο, την επόμενη μερα. Σας ευχαριστούμε για την συνταγή σας! Συγχαρητήρια!
    0

    0

    You have already voted!

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!