Συνταγές

Πανσέτες στο φούρνο σαν του Άκη Πετρετζίκη

Πιθανότατα θα είδατε την πανσέτες στο φούρνο που έφτιαξε ο κύριος Άκης Πετρετζίκης και θα θέλατε να τις φτιάξετε και εσείς με ανάλογο τρόπο. Τυχαίνει να την φτιάχνουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο αλλά με λιγότερα υλικά. Φυσικά θα σας εξηγήσουμε τις διαφορές για να κρίνετε τι είναι καλύτερο και τι σας αρέσει περισσότερο. Πάμε πρώτα να δούμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε την πανσέτα μας.

Υλικά για τις πανσέτες στο φούρνο

  • 6 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • μισό κιλό πανσέτα
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
  • μια κουταλιά γλυκού αστεροειδή γλυκάνισο
  • ελαιόλαδο

Θα φτιάξουμε πρώτα την πανσέτα και ύστερα την σως και τις πατάτες οπότε μπορείτε να ρίξετε μια ματά στα πιο κάτω υλικά για να είστε προετοιμασμένοι. Πάρτε ένα μπολ και βάλτε μέσα την φλούδα από το λεμόνι, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Ανακατέψτε καλά για δύο λεπτά με αρκετή δύναμη ή ακόμα καλύτερα βάλτε ένα μπλέντερ να κάνει την δουλειά για εσάς. Ο κύριος Άκης βάζει και δεντρολίβανο, πιπέρι σε κόκκους, θυμάρι αλλά στην δική μας περίπτωση που δεν μας αρέσει ο συνδυασμός αυτός το κάνουμε ποιο απλό.

Ώρα να κόψουμε σε κομμάτια την πανσέτα κόβοντας την σε φέτες και σε πάχος περίπου ενός εκατοστού. Βρείτε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει στο ψυγείο σας και  τοποθετήστε τις μισές πανσέτες και στην συνέχεια μαρινάρετε από πάνω με αυτά που ανακατέψατε πριν λίγο. Ρίξτε τις υπόλοιπες πανσέτες και μαρινάρετε ξανά, όταν τελειώσετε βάλτε το σκεύος στο ψυγείο. Αφήστε το για μισή ώρα και μετά βγάλτε το και ξεπλύνετε το λίγο. Στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας ή ότι άλλο που δεν θα κολλήσει πάνω του και ανάψτε τον φούρνο. Μετά από 5 λεπτά βάλτε το πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο και αφήστε το για τρία με πέντε λεπτά.

Οι πανσέτες στο φούρνο είναι έτοιμες και τώρα θα φτιάξουμε τις πατάτες.

Υλικά για τι πατάτες

  • 5 πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • τρεις σκελίδες σκόρδο
  • φρέσκο κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • μαϊντανό

Στην συνταγή του κύριου Πετρεζίκη στις πατάτες βάζει πάλι δεντρολίβανο και δεν βάζει ρίγανη. Κόψτε 5 αλουμινόχαρτα σε ικανοποιητικό μέγεθος για να χωρέσει η κάθε μια πατάτα στο καθένα. Πλύνετε τις πατάτες καλά και βάλτε τες στο κάθε αλουμινόχαρτο στην συνέχεια ρίξτε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ένα μικρό κομμάτι σκόρδου στο καθένα τους και σκεπάστε τες με το αλουμινόχαρτο καλά.

Τοποθετήστε τες σε ένα ταψί και βάλτε τες στον φούρνο που είχατε ανοίξει ήδη. Αν τον κλείσατε τότε ανοίξτε τον και προθερμάνετε τον για λίγα λεπτά. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνουν είναι περίπου πενήντα λεπτά.

Κατά την διάρκεια αυτή πάμε να φτιάξουμε την σως μας ώστε να μην χάνουμε χρόνο μέχρι να γίνουν.

Για την σως χρειάζονται

  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Την σως τυχαίνει να την φτιάξουμε ακριβώς ίδια με τον κύριο Άκη οπότε δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε κάτι παραπάνω. Οπότε πάρτε ένα μπολ για να την φτιάξουμε και ρίξτε μέσα την μουστάρδα. Στην συνέχεια και το ελαιόλαδο, μέλι, πιπέρι, αλάτι και ανακατέψτε απαλά. Όσο ανακατεύετε ρίξτε σιγά σιγά και το νερό. Στο τέλος βάζουμε και τον χυμό του λεμονιού και ακόμα καλύτερα και ξύσμα αν ξέρετε πως γίνεται.

Τελευταία βήματα για να γίνει

Όταν γίνουν οι πατάτες βγάλτε τες και κλείστε τον φούρνο. Κόψτε τες σε κομμάτια και ψιλοκόψτε το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Ρίξτε πάνω στις πατάτες σως και τον μαϊντανό με το κρεμμύδι. Ακουμπήστε τις πανσέτες πάνω από κάθε πατάτα και βάλτε λίγη ακόμα σως.

Τρίψτε αλάτι και πιπέρι για παραπάνω γεύση και οι πανσέτες στο φούρνο που μόλις φτιάξατε είναι έτοιμες. Ίσως μια επόμενη φορά φτιάξουμε ακριβώς την συνταγή του κύριου Πετρετζίκη που έχει τις πανσέτες σε άλμη βάζοντας και το δεντρολίβανο που ξεχωρίζει στην δική του συνταγή.

Μπορείτε να συνοδέψετε τις πανσέτες με μια σαλάτα λόγο της πατάτας που έχει το φαγητό για να μην σας πέσει βαρύ στο στομάχι. Φυσικά και για να βοηθήσει τον μεταβολισμό αποφεύγοντας περιττά κιλά.

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
πανσέτες στο φούρνο
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!