Συνταγές

Τραχανότο με θαλασσινά

Αυτό το υπέροχο τραχανότο με θαλασσινά όπου θα έχει μύδια και γαρίδες πραγματικά θα σας ξετρελάνει όπως το έκανε και σε εμάς. Σαν συνταγή του τραχανά είναι λίγο σπάνια και δεν συνηθίζεται στα καθημερινά τραπέζια γι’αυτό ετοιμαστείτε να την απολαύσετε. Τώρα βέβαια αν την γνωρίζετε και την φτιάχνετε με άλλα θαλασσινά θα χαρούμε να μας πείτε τι βάζετε.

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε αρκετά υλικά αλλά το αποτέλεσμα θα έχει μια μούρλια γεύση. Ειδικά τον χειμώνα ο ζεστός τραχανάς είναι ότι πρέπει όταν χρειαζόμαστε κάτι που όχι μόνο θα μας χορτάσει αλλά θα μας ξετρελάνει με την γεύση του.

Τα υλικά για το τραχανόνο με θαλασσινά

  • ένα κιλό γαρίδες
  • 250 γραμμάρια γλυκό τραχανά
  • μισό κιλό μύδια
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • δύο σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • ένα πράσο σε μικρές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι τσίπουρο ή ούζο
  • 50 γραμμάρια τζίντζερ ψιλοκομμένο

Ανοίξτε το μάτι της κουζίνας και βάλτε πάνω του ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Όταν αρχίσει να καίει το λάδι προσθέστε και τα μύδια και ανακατώστε τα λίγο για να πάει παντού το ελαιόλαδο. Στην συνέχεια ρίξτε το τσίπουρο ή ούζο για να το σβήσετε όπως λέμε στην μαγειρική. Φυσικά και δεν εννοούμε να ρίξετε ολόκληρο το φλιτζάνι αλλά λίγο μόνο. Σκεπάστε το τηγάνι με ένα καπάκι κατσαρόλας ή αν υπάρχει δικό του ακόμα καλύτερα. Μετά από δύο με τρία λεπτά σιγουρευτείτε ότι έχουν ανοίξει τα μύδια και τότε αποσύρετε το τηγάνι από το μάτι.

Διαχωρίστε τα μύδια και το ζουμί που βγάλανε σε κάποια μπολ ή όπως αλλιώς θέλετε. Πλύνετε και καθαρίστε τις γαρίδες αφαιρώντας τα κεφάλια τους και κρατώντας τα και αυτά στην άκρη για αργότερα. Αν δεν το γνωρίζετε ήδη η διαδικασία με το λάδι που κάναμε λέγετε σοτάρισμα. Τοποθετήστε πάλι το τηγάνι στο μάτι και σοτάρετε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά χωρίς να τις καπακώσετε αυτή την φορά. Ανακατέψτε απαλά τις γαρίδες κατά την διάρκεια για να ψηθούν όσο πρέπει από όλες τις μεριές. Σβήστε τες με το ποτό πάλι όπως το κάνατε και πριν και αντικαταστήστε το τηγάνι που έχετε στο μάτι με ένα κατσαρόλι.

Τραχανότο με θαλασσινά

Μιας και φτάσαμε σχεδόν στην μέση της συνταγής μας βλέπουμε πως με απλές διαδικασίες μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς δικό μας Kitchen Lab. Δηλαδή όπως το κάνει και ο κύριος Άκης Πετρετζίκης αλλά ο καθένας μας μπορεί με τον δικό του τρόπο να καταφέρει κάτι. Στην κατσαρόλα μας λοιπόν, σοτάρετε τις πιπεριές το τζίντζερ, το καρότο το σκόρδο και τέλος το πράσο. Κοιτάξτε να είναι σε μικρά κομμάτια όλα τους κομμένα και μετά από δύο λεπτά ρίξτε και τα κεφάλια που φυλάξατε από τις γαρίδες. Ανακατέψτε καλά αναμένοντας τρία με πέντε λεπτά στην συνέχεια σβήστε το με το ποτό όπως πριν. Ρίξτε το ζουμί από τα μύδια, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και πέντε ποτήρια νερό.

Έχετε το νου σας για μισή ώρα να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά και να ρίχνετε και λίγο νερό αν χρειαστεί κιάλλο. Όταν περάσει το χρονικό διάστημα αυτό βγάλτε με προσοχή τα κεφάλια από την σάλτσα και ρίξτε τον τραχανά. Τελειώνοντας ρίξτε τα κρεμμύδια, μαϊντανό και άνηθο και ανά πέντε λεπτά κοιτάξτε αν χρειάζεται νερό. Την ώρα που θα δείτε ότι χυλώνει βάλτε τα μύδια και τις γαρίδες μαζί με τα κεφάλια τους που είχατε κρατήσει στην άκρη. Αναμείνατε μέχρι να χυλώσει και κλείστε την φωτιά αφήνοντας το στο μάτι.

Γενικά στο τραχανότο με θαλασσινά πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή στον τρόπο που θα προετοιμάσουμε τα θαλασσινά μας. Για να μην γίνουν νιανιά στο αποτέλεσμα λόγο τον θερμοκρασιών που θα βγάλει ο τραχανάς.

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Τραχανότο με θαλασσινά
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!