Συνταγές

Κέικ Βανίλιας σε Φόρμα Bundt με Μούρα από Πάνω

Αυτό το κέικ είναι πεντανόστιμο, αφράτο και γεμάτο άρωμα βανίλιας, με μια δροσιστική επικάλυψη από φρέσκα μούρα στην κορυφή.

Υλικά:

  • Για το κέικ:
    • 1 ½ φλιτζάνια (180 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • ¾ φλιτζανιού (150 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη
    • ½ φλιτζάνι (1 μπαστούνι) ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
    • ½ φλιτζάνι (1 μπαστούνι) αλμυρό βούτυρο, μαλακωμένο
    • 3 μεγάλα αυγά
    • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
    • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • ¼ φλιτζάνι γάλα
  • Για την επικάλυψη με μούρα:
    • 2 φλιτζάνια φρέσκα μούρα (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα ή μίγμα)
    • ¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
    • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C (350°F). Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε καλά μια φόρμα bundt.
  2. Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε με σύρμα το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
  3. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη: Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε μαζί το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο και το μαλακωμένο αλμυρό βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν, περίπου 3 λεπτά.
  4. Προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα: Προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα, ξύνοντας τα πλαϊνά του μπολ μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατέψτε μέσα το εκχύλισμα βανίλιας.
  5. Εναλλάξτε υγρά και ξηρά υλικά: Ξεκινήστε και τελειώστε με τα ξηρά υλικά, εναλλάσσοντάς τα με το γάλα. Ξεκινήστε προσθέτοντας το μισό από τα ξηρά υλικά στο μείγμα του βουτύρου, στη συνέχεια ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μόλις ενωθούν. Προσθέστε το μισό από το γάλα και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ενωθούν. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά και το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να μην υπάρχουν ίχνη από αλεύρι.
  6. Σωμώστε απαλά τα μούρα (προαιρετικό): Αν θέλετε μούρα σε όλο το κέικ, ανακατέψτε απαλά 1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα με μια σπάτουλα κουζίνας.
  7. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα: Ρίξτε το μείγμα ομοιόμορφα στην προετοιμασμένη φόρμα bundt.
  8. Ψήσιμο: Ψήστε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο.
  9. Αφήστε το κέικ να κρυώσει: Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά. Αυτό θα δώσει χρόνο στο κέικ να σταθεροποιηθεί λίγο πριν το αναποδογυρίσετε.
    Αναποδογυρίστε το κέικ:
    Τοποθετήστε μια σχάρα ψησίματος πάνω από τη φόρμα bundt.
    Με προσοχή, πιάστε το χείλος της φόρμας bundt και αναποδογυρίστε την πάνω στη σχάρα.
    Αφαιρέστε προσεκτικά τη φόρμα bundt αφήνοντας το κέικ να κρυώσει τελείως στη σχάρα.
    Αφαιρέστε το κέικ από τη σχάρα:
    Μόλις το κέικ κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα, χρησιμοποιήστε μια μαχαίρι για να το χαλαρώσετε από τα πλαϊνά της σχάρας. Στη συνέχεια, σηκώστε απαλά το κέικ από τη σχάρα και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα σερβίρου.
    Συμβουλές:
    Αν το κέικ κολλήσει στη φόρμα bundt, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρώς στο φούρνο για 30 δευτερόλεπτα πριν το αναποδογυρίσετε.
    Αν ανησυχείτε ότι το κέικ θα θρυμματιστεί, μπορείτε να το αφήσετε στη φόρμα bundt για περισσότερο χρόνο να κρυώσει, έως και 30 λεπτά.
    Μόλις κρυώσει το κέικ, μπορείτε να το διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη, γλάσο ή φρέσκα φρούτα.

10. Φτιάξτε την επικάλυψη με μούρα (προαιρετικό):

Ενώ το κέικ κρυώνει, σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε τα υπόλοιπα 1 φλιτζάνι μούρα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήστε τα μούρα να μαρινάρουν για τουλάχιστον 10 λεπτά, αφήνοντας τα υγρά να βγουν.

11. Σερβίρισμα:

Μόλις κρυώσει το κέικ, ρίξτε την επικάλυψη με τα μούρα από πάνω και απολαύστε!

Συμβουλές:

  • Για ένα πιο έντονο άρωμα βανίλιας, χρησιμοποιήστε εκχύλισμα βανίλιας υψηλής ποιότητας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μούρων σας αρέσει ή ένα μείγμα από διάφορα είδη.
  • Αν θέλετε η επικάλυψη με τα μούρα να είναι πιο πηχτή, μπορείτε να την σιγοβράσετε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  • Αυτό το κέικ είναι επίσης νόστιμο με άλλα toppings, όπως σαντιγύ ή σοκολάτα γκανάς.

Καλή όρεξη!

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

1 Comment

Leave a Comment