Συνταγές

Ισπανική ομελέτα με πατάτες

Η ισπανική ομελέτα, γνωστή και ως tortilla Española, είναι ένα εμβληματικό πιάτο που αποτελείται από πατάτες και αυγά, απλό αλλά γευστικό. Μπορείτε να την φτιάξετε στο τηγάνι ή στο φούρνο, και είναι ιδανική για brunch, μεσημεριανό ή δείπνο.

Υλικά:

  • 500γρ πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Προαιρετικά: 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (γκούντα, τσένταρ, ή μανουρί)
  • Προαιρετικά: 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμάστε τις πατάτες: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
  2. Σοτάρετε τις πατάτες: Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το μείγμα πατάτας και σοτάρετε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Χτυπήστε τα αυγά: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι.
  4. Συνδυάστε τα υλικά: Στραγγίξτε τις πατάτες από το λάδι και ρίξτε τις στο μπολ με τα αυγά. Ανακατέψτε απαλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Ψήστε την ομελέτα: Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το μείγμα αυγών και πατάτας στο τηγάνι. Πασπαλίστε με το τυρί και τον μαϊντανό, αν θέλετε.
  6. Ψήστε για 10-15 λεπτά: Σκεπάστε το τηγάνι με καπάκι και ψήστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ομελέτα.
  7. Αναποδογυρίστε και ψήστε για 2-3 λεπτά: Χρησιμοποιήστε ένα πιάτο για να αναποδογυρίσετε την ομελέτα. Ψήστε για 2-3 λεπτά ακόμα από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  8. Αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε: Αφήστε την ομελέτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε σε φέτες και την σερβίρετε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά στην ομελέτα, όπως μανιτάρια, πιπεριές, ή chorizo.
  • Αντί για τηγάνι, μπορείτε να ψήσετε την ομελέτα σε φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.
  • Η ισπανική ομελέτα τρώγεται ζεστή ή κρύα, και μπορεί να συνοδευτεί με μια δροσερή σαλάτα.

Καλή όρεξη!

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Leave a Comment