Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (προτείνουμε αυτές εδώ)
- 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες (προτείνουμε αυτές εδώ) και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό λαχανικών, το κρασί, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν θέλουμε), αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι γαρίδες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά στο φαγητό, όπως καρότο, μανιτάρια, ή μπρόκολο.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι μπασμάτι με ρύζι γλασέ.
- Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος, για πιο δροσερή γεύση.
Καλή όρεξη!
Αριστέα Βάκρινα