Pizza με χειροποίητη σπιτική ζύμη

Pizza με χειροποίητη σπιτική ζύμη

Φτιάχνουμε εύκολα pizza με χειροποίητη σπιτική ζύμη λαχταριστή, αφράτη ή τραγανή, με υπέροχη σπιτική μυρωδάτη σάλτσα και υλικά της αρεσκείας μας.

Για να φτιάξουμε pizza με χειροποίητη ζύμη θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά:
Υλικά:
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα (ελαφρώς χλιαρό)
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό (χλιαρό)
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
  • 375 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Τυρί της αρεσκείας μας (περίπου 500 γρ. τριμμένο ή φέτες)
  • Αλλαντικά της αρεσκείας μας
  • Φρέσκα λαχανικά (κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια κ.λπ.)
Για τη σάλτσα:

Σε ένα μπολάκι βάζουμε 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή χυμό, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι προαιρετικά, ανακατεύουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε κάνοντας μια λακούβα στο κέντρο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κούπα βάζουμε μαγιά, ζάχαρη, προσθέτουμε χλιαρό ελαφρώς το μισό νερό, ανακατεύουμε να διαλυθούν τα υλικά.

Αφήνουμε για 5-10′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Αφού είναι έτοιμη η μαγιά μας την προσθέτουμε στο αλεύρι καθώς και τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ με το ζυμάρι μας και αφήνουμε να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τα υλικά που θα βάλουμε στην πίτσα μας κόβοντας τα λαχανικά μας σε μέγεθος που μας αρέσει (κυβάκια ή φέτες).

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, έχουμε 2 επιλογές. Είτε χωρίζουμε στη μέση για 2 πίτσες ή μία μεγάλη στο ταψί του φούρνου μας.

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί και τοποθετούμε το ζυμάρι μας. Απλώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια και δημιουργούμε ένα ελαφρύ ύψωμα περιμετρικά του σκεύους.

Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει λίγο πάλι και αμέσως πιέζουμε όλη την επιφάνεια με τις άκρες των δακτύλων μας να κάνουν μικρά βαθουλώματα.

Τώρα πλέον είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να βάζουμε τα υλικά μας.

Ρίχνουμε τη σάλτσα μας απλώνοντάς την με ένα κουτάλι να πάει παντού και πασπαλίζουμε με μικρή ποσότητα τριμμένου τυριού να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Συνεχίζουμε βάζοντας τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τα αλλαντικά της αρεσκείας μας και ρίχνουμε τέλος το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμαζμένο φούρνο στους 180-200oC (στον αέρα) περίπου 10-20′ μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι και να λειώσει το τυρί. Αν την θέλουμε πιο τραγανή αφήνουμε λίγο παραπάνω προσέχοντας φυσικά να μην καεί το τυρί.

Λίγα λόγια ακόμη:

Μια υπέροχη σπιτική πίτσα που το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει όσους την γευθούν. Αφήστε την φαντασία και τις γευστικές σας προτιμήσεις να σας οδηγήσουν στα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

About The Author

Related posts

Leave a Reply