Σημασία

Στάλκερ (stalker) τι σημαίνει ;

Ο όρος “στάλκερ” (stalker) αναφέρεται σε ένα άτομο που παρακολουθεί επίμονα και παρενοχλεί κάποιον άλλον, συνήθως με τρόπο που προκαλεί φόβο ή ανησυχία. Ο όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη “stalk,” που σημαίνει παρακολουθώ κρυφά ή καταδιώκω.

Ορισμός και Ιστορικό Υπόβαθρο

Η λέξη “stalker” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ευρέως τη δεκαετία του 1980, κυρίως στα ΜΜΕ και στη νομική βιβλιογραφία, για να περιγράψει τα άτομα που επιδίωκαν ανεπιθύμητα και επίμονα την προσοχή διασημοτήτων. Ωστόσο, ο όρος εξελίχθηκε και άρχισε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο που επιδίδεται σε αυτό το είδος συμπεριφοράς, ανεξαρτήτως του στόχου.

Μορφές Στοκισμού

Ο στοκισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

 1. Φυσικός Στοκισμός: Το άτομο παρακολουθεί φυσικά το θύμα του, εμφανίζεται ανεπιθύμητα σε διάφορες τοποθεσίες όπου βρίσκεται το θύμα και μπορεί να το ακολουθεί παντού.
 2. Ηλεκτρονικός Στοκισμός (Cyberstalking): Χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, τα email και άλλες ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας για να παρακολουθεί και να παρενοχλεί το θύμα.
 3. Τηλεφωνικός Στοκισμός: Συνεχής και ανεπιθύμητη τηλεφωνική επικοινωνία, είτε μέσω κλήσεων είτε μέσω μηνυμάτων.
 4. Κοινωνικός Στοκισμός: Ο στάλκερ προσπαθεί να εισβάλει στην κοινωνική ζωή του θύματος, να παρακολουθεί τις σχέσεις του και να επηρεάζει τις κοινωνικές του επαφές.

Κίνητρα του Στάλκερ

Τα κίνητρα που μπορεί να έχει ένας στάλκερ είναι ποικίλα:

 1. Εμμονή: Η εμμονή με το θύμα, που μπορεί να προέρχεται από ρομαντικό ή ερωτικό ενδιαφέρον.
 2. Εκδίκηση: Θέλει να εκδικηθεί το θύμα για κάποιο πραγματικό ή φανταστικό αδίκημα.
 3. Ελεγχόμενη Συμπεριφορά: Ο στάλκερ επιθυμεί να ελέγχει τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του θύματος.
 4. Ψυχική Διαταραχή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στοκισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψυχικών διαταραχών, όπως παρανοϊκή σχιζοφρένεια ή διαταραχή της προσωπικότητας.

Συνέπειες για το Θύμα

Οι συνέπειες του στοκισμού για το θύμα είναι πολλές και σοβαρές:

 1. Ψυχολογικές: Άγχος, κατάθλιψη, φόβος, διαταραχές ύπνου και μετατραυματικό στρες.
 2. Κοινωνικές: Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, αλλαγή κοινωνικών συνηθειών και συμπεριφοράς.
 3. Επαγγελματικές: Απώλεια εργασίας, μείωση παραγωγικότητας και επαγγελματικής εξέλιξης.
 4. Φυσικές: Σε ακραίες περιπτώσεις, οι στάλκερ μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική βία ή ακόμα και θάνατο.

Νομική Αντιμετώπιση

Σε πολλές χώρες, ο στοκισμός είναι ποινικό αδίκημα. Οι νόμοι για την αντιμετώπιση του στοκισμού ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

 1. Περιοριστικά Μέτρα: Δικαστικές εντολές που απαγορεύουν στον στάλκερ να πλησιάζει ή να επικοινωνεί με το θύμα.
 2. Ποινές Φυλάκισης: Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του στοκισμού, οι στάλκερ μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης.
 3. Πρόστιμα: Οικονομικές ποινές για τον στάλκερ.

Προστασία και Υποστήριξη Θυμάτων

Η προστασία και η υποστήριξη των θυμάτων στοκισμού περιλαμβάνει:

 1. Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υποστήριξη: Βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών.
 2. Νομική Υποστήριξη: Νομικές συμβουλές και υποστήριξη για την απόκτηση περιοριστικών μέτρων και την καταγγελία του στάλκερ.
 3. Ασφαλιστικά Μέτρα: Αλλαγή διεύθυνσης, χρήση συστημάτων ασφαλείας και άλλα μέτρα για την αύξηση της προσωπικής ασφάλειας.

Συμπέρασμα

Ο στοκισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το θύμα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του στοκισμού, να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να ζητάμε βοήθεια από τους ειδικούς. Η κατανόηση και η ευαισθητοποίηση για το θέμα μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης συμπεριφοράς.

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Leave a Comment