Ένα φαγητό που μας φέρνει αναμνήσεις γεύσεων και υπέροχων στιγμών με τους αγαπημένους μας! Λαχανοντολμάδες αξέχαστοι όλο αρώματα, ας τους ξεκινήσουμε.
- Prep Time30 min
- Cook Time1 hr
- Total Time1 hr 30 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά για τους λαχανοντολμάδες:
- 1 λάχανο γύρω στα 2 κιλά αφράτο
- 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο χωρίς λίπος
- 1 φλυτζάνι ρύζι Καρολίνα πλυμένο και στραγγισμένο (200γρ)
- 2 κουταλιες ψιλοκομμένος μαϊντανό
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθο
- 1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
- 1/2 κουταλιά βασιλικό ξηρό
- 2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα(κατά προτίμηση λευκά)
- 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας (σπιτική αν έχουμε)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές στη γέμιση) το υπόλοιπο στο φαγητό
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 φλυτζάνια νερό
Για τη κρέμα (προαιρετικά)
- 1/2 φλυτζάνι νερο
- 2,3 κουταλιές Κορν Φλάουερ
- Λίγο από το ζωμό του φαγητού
Προετοιμασία για τους λαχανοντολμάδςε της κυρίας Αριστέας
Αφαιρούμε τα πρώτα φύλλα του λάχανου. Το κόβουμε σταυρωτά και κόβουμε το σκληρό κοτσάνι του. Ή κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο αφαιρώντας κυκλικά το σκληρό κοτσάνι του (με όποιο τρόπο συνηθίζετε) .
Γεμίζουμε τη βαθιά κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και λίγο αλάτι και τη βάζουμε στην εστία,να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει ,βάζουμε τα φύλλα (έχουμε χωρίσει το λάχανο σε 4 μέρη)και υπολογίζουμε 5 -7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Με τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε πάνω στη πιατέλα να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν ξεχωρίζουμε αυτά που θα κάνουμε τους ντολμάδες από τα σκληρά κοντά που θα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Ξεπλένουμε με νερό πολύ καλά το ρύζι και το σουρώνουμε να στραγγίξει καλά.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στο τρίφτη ή στο μπλέντερ και τα ξεβγαζουμε με νερό . Μετά τα στραγγίζουμε. Για πιο ελαφριά γεύση αν δε το επιθυμείτε παραβλέψετε αυτό το βήμα.
Ψιλοκόβουμε όλα τα πλυμένα μυρωδικά. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη από τα κλωνάρια. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερό δυόσμο 1 κουταλάκι και βασιλικό 1/2 κουταλάκι βάζουμε, γιατί δίνουν πιο δυνατό άρωμα και γεύση από τα φρέσκα.
Ενώνουμε ρύζι ,κρεμμύδια ,μυρωδικά, με το κιμά προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές σπιτική σάλτσα ντομάτας(το μικρό μου μυστικό)
Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά .
Απλώνουμε σε ένα μεγάλο πιάτο, το φύλλο του λάχανου,κόβοντας κατά μήκος λίγο από το σκληρό μέρος του και βάζουμε μια κουταλιά γέμισης γυρίζοντας πρώτα τα πλαϊνά φύλλα και ρολάροντας τυλίγουμε τον ντολμα.Ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων βάζουμε και τη ανάλογη γέμιση.
Τοποθετούμε στο πάτο της κατσαρόλας χοντρά κομμάτια λάχανου που δε θα τα χρειαστούμε στο τύλιγμα. Απλώνουμε πάνω τους τα ντολμαδάκια που φτιάξαμε.Αν μας έχουν μείνει λεπτά μικρά φύλλα σκεπάζουμε με αυτά τους ντολμάδες .
Τέλος προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο αλάτι. Για να μη φουσκώσουν πολύ τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο που δε σπάει στο βρασμό. Αφήνουμε να βράσουν 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.Μετά αφαιρούμε το πιάτο προσεκτικά μη καούμε.Αν έχει πιει όλο το ζουμάκι προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.Ανακινούμε τη κατσαρόλα να πάει παντού και να ενωθεί με το ζουμάκι. Αφήνουμε 10 λεπτά να σιγοβράσει χαμηλώνοντας την εστία.
Μπορούμε να φτιάξουμε πηκτή κρεμούλα και να γίνουν οι λαχανοντολμάδες μας αξέχαστοι από όσους τους δοκιμάσουν. Βγάζουμε προσεκτικά ζουμάκι από τη κατσαρόλα πιάνοντας με μια πετσέτα το καπάκι και γέρνοντας τη κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο σε ένα μπωλ.Κατόπιν σε ένα σέικερ βάζουμε το ζουμάκι, το κορν φλαουρ και λίγο νερό αν δεν καταφέραμε να βγάλουμε ζωμό. Αναλογία περίπου στο ένα φλιτζάνι 200ml ζουμί – νερό- βάζουμε δύο τρεις κουταλιές κορν Φλάουερ, ελάχιστο αλάτι ,χτυπάμε σιγά σιγά και ρίχνουμε στο φαγητό ανακινώντας τη κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τους ντολμάδες και να πήξει. Κλείνουμε την εστία.
Αν δε θέλουν όλοι τη κρέμα μπορούμε να τη βάλουμε σε μέτρια θερμοκρασία, σε ένα μικρό κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Και θα σερβίρουμε πάνω στους ντολμάδες σε όποιον θέλει.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο! Σερβίρουμε με τυρί φέτα! Καλή σας απόλαυση φίλοι μου!
-
Χαίρετε! Ονομάζομαι Πετρούλα Αριστέα Βάκρινα
Οικιακή Μαγείρισσα
Το να είσαι μια καλή συντάκτρια προϋποθέτει να είσαι πρώτα μια καλή αναγνώστρια. Η μελέτη και η έρευνα τόσο στις συνταγές,όσο και σε άλλα βιβλία και η αγάπη μου για τη μαγειρική, μου έδωσε κινητήρια δύναμη να δημιουργήσω στο χώρο της κουζίνας! Δε ξεχνώ όμως,το ξεκίνημα μου, γιατί όλα τα οφείλω στη μητέρα μου που από μικρή μου έδινε τις γνώσεις της. Τώρα είναι καιρός να μεταδώσω και εγώ τις γνώσεις μου στη μαγειρική.