Οι χυλοπίτες παραδοσιακές χειροποίητες ή μηχανής δε παύουν να είναι τα πιο νόστιμα ζυμαρικά που φτιάχνουμε στο τόπο μας! Παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Ακούγονται και με άλλες ονομασίες γνωστές ως «τουτουμάκια» στη Πελοπόννησο και «γιουφκάδες» στη Μακεδονία. Ας δούμε μαζί πως έγινε η μοναδική γεύση τους και πως τις μαγείρεψα!
- Prep Time5 min
- Cook Time20 min
- Total Time25 min
- Cuisine
- Greek
- Course
- Main Course
Υλικά για χυλοπίτες παραδοσιακές με μοναδική γεύση:
- 200 γρ. χυλοπιτάκι μικρό τετράγωνο
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομματάκια
- 1/4 πορτοκαλί πιπεριά κομματάκια
- 100 ml χυμό ντομάτας
- Βασιλικό φρέσκο μερικά φύλλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κούπες νερό βρασμένο
Μαγειρεύοντας τις χυλοπίτες:
1
Βάζουμε τη κατσαρόλα να κάψει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
2
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε 1 λεπτό να ξανθίνει.Κατόπιν προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τις πιπεριές σε κομματάκια, τα φύλλα βασιλικού, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν βράση 4 λεπτα.
3
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες βραστό νερό για να μη πέσει η θερμοκρασία βρασμού και αμέσως τις χυλοπίτες.
4
Ανακατώνουμε καλά.
5
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την εστία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα 6) Αφήνουμε να σιγοβράσει 15 λεπτά.
6
Παρακολουθούμε το βράσιμο , συχνά ανακατεύουμε μη κολλήσουν οι χυλοπίτες στο πάτο (αν συμβεί αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά για 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε και ξεκολλάνε αμέσως)
7
Έχουμε πάντα κοντά λίγο νερό ζεστό σε περίπτωση που έχει πήξει και δεν έχει βράσει ακόμη.
8
Και οι χυλοπιτούλες μας με μοναδική γεύση από τα λαχανικά, είναι έτοιμες.
9
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία και ξεσκεπάσουμε να σταματήσει τελείως ο βρασμός τους.
10
Ήρθε η ώρα μας να τις σερβίρουμε στα βαθιά πιάτα μας!
Με τυράκι σκληρό τριμμένο της αρεσκείας μας ή και με τυρί φέτα.Καλή σας απόλαυση!