Λεξικό

Συντομογραφίες λέξεων

Το τι είναι οι συντομογραφίες λέξεων αλλά και ποιες λέξεις μπορούν να συντομογραφηθούν θα το δείτε σήμερα με κάποια πολύ εύκολα παραδείγματα. Τα τελευταία χρόνια ειδικά χάρις τα greeklish οι συντομογραφίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούν είναι μερικές φορές να μην μπορεί ο άλλος να καταλάβει ποια λέξη βρίσκετε πίσω από την συντομογραφία αυτή.

Ειδικότερα όταν η συντομογραφία έχει ρίζα ξένης λέξεως όπως το μπρο που θα δείτε σε κάποια βιντεο κυρίως. Όπου σημαίνει αδερφέ, και η ολόκληρη λέξη είναι brother με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα θέμα στην κατανόηση σε άτομα που δεν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα παρά μόνο την Ελληνική.

Συντομογραφίες λέξεων

Η δημιουργία τους ήταν κυρίως για την αποφυγή γραφής πολλών λέξεων που έχουν μαζί το ίδιο νόημα. Όπως το παραδείγματος χάρη που το γράφουν π.χ και στην ουσία παίρνουν το πρώτο γράμμα από κάθε λέξη και βάζουν τελεία στα δεξιά του. Αυτός ο τρόπος έδινε μια ομορφιά στο γραπτό λόγο αλλά γλύτωνε και πολύ χρόνο.

Σήμερα όμως οι συντομογραφίες λέξεων έχουν σκοπό όχι μόνο την διευκόλυνση στο γραπτό λόγο αλλά και την οικειότητα μεταξύ ατόμων. Άλλοι το έχουν σαν μέσο για να κρύβουν την ανορθογραφία τους ώστε να μην νιώθουν άβολα. Γενικά αυτός ο τρόπος βοήθησε στα άτομα που γράφουν χιλιάδες λέξεις την ημέρα.

Συνήθως χρειάζονται πάνω από δύο λέξεις για να συντομευτούν. Αλλά δεν θα πρέπει να το πάρετε ως κανόνα γιατί υπάρχουν και εξερέσεις. Με την πάροδο του χρόνου η Ελληνική γλώσσα έχει υιοθετήσει λέξεις από άλλες χώρες. Και αυτές έχουν αντικαταστήσει μια ή και περισσότερες Ελληνικές λέξεις. Το εντάξει, έγινε, φυσικά έχει πάρει την θέση του η αγγλική συντομογραφία ΟΚ. Για την νεολαία κάτι τέτοιες αλλαγές πιθανόν να είναι σωτήριες για τον γραπτό λόγο ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Φυσικά ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο για το πως θα τις χρησιμοποιήσει.

Συντομογραφίες λέξεων στο μέλλον

Στο μέλλον πιθανότατα επειδή το μάτι του ανθρώπου μαθαίνει να διαβάζει εύκολα αυτό τον τρόπο να γίνουν κάποιες αλλαγές. Είτε στην Ελληνική γραμματεία όπως έγινε στο παρελθόν με τα αρχαία ελληνικά, είτε με την υιοθέτηση των συντομογραφιών ως κάτι πολύ φυσιολογικό. Όπως και να έχει πιστεύουμε πως μετά από αυτή την ανάλυση να έχετε βοηθηθεί. Η δημιουργικότητα πάνω σε αυτό το θέμα είναι το κλειδί για την επόμενη εφεύρεση συντομογραφιών.

About the author

Konstantinos Moschoutis

Ως ιδιοκτήτης προσπαθώ να διαθέσω στους επισκέπτες όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν γι'αυτό που ψάχνουν. Κάτι που πιστεύω θα πρέπει να κάνει κάθε αρθρογράφος καθώς και να μην δημοσιεύει κάτι που θα χάσει τον χρόνο του ο αναγνώστης. Το κλειδί για μένα πάνω από όλα είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς.

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%
    Showing 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Thanks for submitting your comment!